Biszkopt czekoladowy z wiśniami i wiśniowo czekoladową masą PYCHA!

Witam!
Udany biszkopt daje nieograniczone możliwości co do smaku mas i użytych dodatków. Dzisiaj prezentuję wam biszkopt czekoladowy z wiśniami i wiśniowo czekoladową masą, na który przepis zaczerpnęłam z książki siostry Anastazji. Gorąco polecam to ciasto, ze względu na wyśmienite przenikanie się smaków, wiśni i czekolady. Rozpływa się w ustach!
Biszkopt czekoladowy z wiśniami i wiśniowo czekoladową masą

Biszkopt czekoladowy z wiśniami i wiśniowo czekoladową masą

Składniki/biszkopt:
  • 8 jaj
  • 8 łyżeczek cukru kryształu
  • 8 łyżeczek mąki pszennej
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżeczki octu
  • 2 łyżeczki kakao
Składniki/masa:
  • 50 dag masła
  • 4 żółtka
  • 2 całe jaja
  • 2 tabliczki gorzkiej czekolady
  • 1 galaretka wiśniowa
  • 1 szklanka cukru pudru
  • 1 szklanka syropu z wiśni
  • wiśnie z syropu
Przygotowanie/biszkopt:
Żółtka oddzielić od białek.
Do żółtek dodać ocet i dokładnie wymieszać.
Białka ubić z cukrem, dodać żółtka, i przesianą 3x mąkę pomieszaną z proszkiem do pieczenia.
Całość dokładnie wymieszać i upiec 2 osobne blaty, bądź 1 i później przekroić.
Przygotowanie/masa:
Na parze ubić żółtka i jaja (na 1 jajo, 2 łyżki cukru kryształu).
W szklance syropu (podgrzanego w rondlu) rozpuścić galaretkę.
Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej z dodatkiem niecałej 1/3 szklanki wody.
Masło utrzeć, a następnie dodawać stopniowo-po 1 łyżeczce masy jajecznej, galaretki, czekolady.
Wszystko dokładnie wymieszać.
Ciasto przekładać kolejno:
biszkopt- masa (wiśnie)- biszkopt- masa- polewa kakowa- wiśnie (dekoracja)
Smacznego!

Komentarze