PORADNIK KUCHENNY #1 Obieranie Ananasa

Dzień dobry! Korzystając z pięknego, słonecznego dnia w tej naszej zmiennej polskiej jesieni, chciałabym rozpocząć kategorię: PORADNIK KUCHENNY, który zapowiedziany był kilka miesięcy temu. Co jakiś czas systematycznie będą dodawane wpisy z trikami i poradami, które w prosty, szybki i przyjemny sposób mogą ułatwić nam kuchcenie.

Do niektórych porad będą dołączone Pictoriale, czyli fotografie, które obrazowo przedstawiać będą pracę nad danym produktem krok po kroku :)

Dziś tematem przewodnim jest z jeden z najsmaczniejszych, szeroko dostępnych, lubianych i mających szerokie zastosowanie owoców, a mowa tu o ananasie. Owoc ten często wykorzystujemy jako dodatek do sałatek, koktajli, ciast, deserów, lodów, sorbetów (które uwielbiam!), sosów, dań azjatyckich, pizzy i wielu innych.

A więc jak dobrać się do jego wnętrza, jeśli mamy do wyboru świeży owoc, jak kroić ananasa?

PORADNIK KUCHENNY #1 Obieranie ananasa

PORADNIK KUCHENNY #1 Obieranie ananasa

  1. Zaczynamy od odcięcia nasady i podstawy ananasa (ok.1-2 cm, odciętą część z pióropuszem ananasa możemy wykorzystać jako dekoracja potrawy).
  2. Następnie przecinamy „kadłubek” na połowę. Po lewej i po prawej stronie są dwa sposoby na usunięcie grubej skóry. Możemy zrobić na dwa sposoby: po przecięciu ananasa na pół, można podzielić go na ćwiartki i następnie w prosty sposób możemy pozbyć się skórki,bądź połówkę ananasa stawiamy pionowo i nożem obkrajamy skórkę.
  3. Kolejnym krokiem jest usunięcie wewnętrznej twardej części ananasa.
  4. Ostatnim krokiem jest pokrojenie naszego owocu w dowolny sposób wg jego przeznaczenia.

Widzicie? To takie proste :)

Jeśli chodzi o to, który ze sposobów jest lepszy na „obranie” ananasa ze skórki, jest sposób 1, ponieważ przy tym drugim  mogą zostać jej części, i będziemy musieli je jedna po drugiej usuwać, a to zabiera nam tylko czas :)

Jeśli nie jesteście czegoś pewni, bądź ta porada okazała się dla Was nie do końca zrozumiała piszcie do Mnie w komentarzach bądź na adres email: a.d.simplydelicious@gmail.com

Pozdrawiam i do następnego!

Komentarze